Om projektet
Landbrug & Fødevarer inviterede i 2022 danskerne indenfor i en slagtekyllingestald for at give et indblik i dansk, konventionel produktion af Ross 308-kyllinger.
I 35 dage kunne man her på kyllingestald.dk følge cirka 32.000 kyllingernes liv på Solveigs gård i Vestjylland via en livestream, der sendte 24 timer i døgnet.
I 2023 gentog vi invitationen. Denne gang inviterede ægproducenten Henrik danskerne til at følge med i en måned af skrabehønernes liv på hønsestalden.dk.
Nu gentager vi invitationen og streamer igen live fra en konventionel slagtekyllingeproduktion med Ross 308-kyllinger. Denne gang er der driftsleder Leif, der sender live fra en af sine stalde.
Målet er at vise så høj grad af åbenhed som overhovedet muligt og vise de faktiske forhold i stalden, så danskerne kan få et reelt billede af den danske slagtekyllingeproduktion.
Vi ved, at mange har forskellige forestillinger om, hvordan en moderne slagtekyllingeproduktion foregår. Nogen forestiller sig, at det er mere idyllisk end det er. Andre det modsatte.
Vi håber, at livesendingen kan være med til at nuancere forestillingen.
Virkeligheden er, at den moderne danske fjerkræproduktion er veldrevet og effektiv. Der er et særligt fokus på dyrevelfærd, høj fødevaresikkerhed, salmonellafri æg og fjerkrækød, samt et lavt klimaaftryk bl.a. ved at udnytte ressourcerne optimalt og bruge data fra produktionen til hele tiden at gøre det bedre.
Vi håber, at denne side vil bidrage til mere viden om dansk fjerkræproduktion.
Projektet er støttet af
“Jeg er glad for, at kunne invitere indenfor og på den måde bidrage til, at de danske forbrugere får mere viden om kyllingeproduktion. Jeg og mine kollegaer gør hver dag vores bedste for, at kyllingerne her på gården har det godt. Og det glæder jeg mig til at vise alle dem der ser med hjemmefra,” siger Leif.
Det kan du se
Du kan følge kyllingerne fra de bliver sat ind i stalden til lige før de bliver fanget ind og sendt til slagt.
I stalden er der opsat to kameraer. Det ene sidder i øjenhøjde med kyllingerne, mens det andet giver et oveblik ud over stalden.
På nogle tidspunkter vil der være mørkt i stalden. Det er en del af lovgivningen, at kyllingerne skal have mindst 6 timers mørke i døgnet.
Stalden er af ældre dato, men er repræsentativ for en dansk slagtekyllingeproduktionen.
"De danske fjerkræproducenter leverer et kvalitetsprodukt uanset hvilken produktionsform, det sker under. Det er vores opgave som branche at få noget af den viden frem. Her har vi fundet en måde at vise vores produktion frem på, uden at vi går på kompromis med dyrevelfærden eller sundheden", siger Martin Hjort Jensen, formand for L&F Fjerkræ.
Samtlige immaterielle rettigheder herunder ophavsret, varemærker samt alle øvrige rettigheder til www.kyllingestald.dk tilhører Landbrug & Fødevarer. Indholdet på www.kyllingestald.dk, herunder tekst, billeder, lyd- og videomateriale, må ikke på nogen måde anvendes, herunder kopieres, uploades, transmitteres eller distribueres til offentligt eller kommercielt brug uden forudgående skriftligt samtykke fra Landbrug & Fødevarer. Ved spørgsmål kontakt Landbrug & Fødevarers pressetelefon.