Mød landmanden

Solveig Nørmark

Fra tirsdag d. 8. februar til mandag d. 14. marts 2022, kunne du i 35 dage følge cirka 32.000 kyllingers liv, når Landbrug & Fødevarer sendte live døgnet rundt fra kyllingeproducent Solveig Nørmarks kyllingestald i Vestjylland.

”Jeg sætter en stor ære i at passe godt på kyllingerne, mens de er her hos mig. Det er en fornøjelse for mig at se, at de trives, så det er fine, sunde kyllinger, som jeg sender videre til slagteriet og til forbrugerne."

Solveig Nørmark har siden 2007 drevet en kyllingegård nær Struer i Vestjylland sammen med sin mand Jens Kristian. Før det arbejdede hun som pædagogmedhjælper, og hun er uddannet køkkenleder. Det lå derfor ikke i kortene, at hun skulle arbejde med kyllinger.

Solveig er gift med Jens Kristian, som sammen med hende står for den daglige drift på gården.

Når Solveig modtager et nyt hold kyllinger af racen Ros 308, fordeles de i parrets to stalde med cirka 32.000 kyllinger i hver.

Når Solveig modtager kyllingerne, vejer de cirka 40 gram. Når de sendes til slagtning, vejer de cirka 2100 gram. Hvert år produceres der cirka 550.000 kyllinger hos Solveig, som efterfølgende bliver leveret til slagteriet HK Scan.

Kyllingerne fodres med fuldfoder. Døgnet rundt har de fri adgang til foder og vand, og de kan frit bevæge sig i stalden. Høns er dog et flokdyr, så de kan godt lide at lægge sig sammen, for eksempel når der er mørkt i stalden.

Lyset i stalden styres automatisk, så der er vekselvirkning mellem lys, tusmørke og mørke. Varmen styres også automatisk.

Fakta om Solveigs kyllinger

  • Solveig Nørmark driver en konventionel slagtekyllingeproduktion.

  • Kyllingerne er af racen Ross 308. Det er den mest almindelige slagtekylling i Danmark.

  • Solveig har cirka 64.000 kyllinger ad gangen i to huse. Hun får nye kyllinger 8-9 gange om året og producerer dermed cirka 550.000 kyllinger om året.

  • Der er cirka 19 kyllinger pr. m2 i stalden.  

  • Solveig tilser kyllingerne to gange dagligt. I den tid, hvor kyllingerne er i stalden, så vil ca. 3 % dø og blive fjernet fra stalden. Det er det samme som den gennemsnitlige dødelighed i dansk kyllingeproduktion.